Hälsoprojekt bra för de redan friska

Västerås stad håller sedan två år tillbaka på med hälsodiplomering av arbetsplatserna. Men trots Västerås stads storsatsning på hälsa syns det inte på långtidssjukskrivningarna. De fortsätter att öka.

Trots att effekterna inte syns på långtidssjukskrivningarna är Git Wanbro, som leder Västerås stads hälsoprojekt, ändå nöjd.

- Även om de långstidsjuka ökar, så ser jag det så att alla de ”långtidsfriska” som faktiskt är på arbetsplatsen, de ska man satsa på och göra bra saker för. Kanske kan inte de hälsofrämjande delarna bidra till att långtidsjukskrivningarna minskar däremot att det inte blir fler, säger Git Wanbro.

Det var för två år sedan som Västerås stad startade sitt omfattande hälsoarbete, sk kallad hälsodiplomering. Det innebär att en arbetsplats tar fram handlingsplaner och sätter upp konkreta mål för att förbättra personalens hälsa.

För att bli diplomerad krävs att ett tjugotal kiriterier är uppfyllda. Varje arbetsplats utser även hälsoombud som ska fungera som hälsoinspiratörer på arbetsplatserna. Hälsodiplomet gäller ett år och för att bli återdiplomerad måste man ha utvecklat och förbättrat hälsoarbetet ytterligare.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen är en av Västerås stads arbetsplatser där man hunnit längst i hälsoarbetetet.

- Det har blivit mer fokus på frågorna och man märker bland medarbetarna att det här känns väldigt angeläget och det som kanske har märkts mest är att vi har möjlighet att få motion på betalt arbetstid en timme i veckan, berättar Ulrika Wahlström, en av de anställda på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Även hennes kollega Martin Katzman är nöjd med satsningen:

- Just i mitt fall så går jag på pumping, det är en sorts skivstångmotioneringsprogram. Ska jag vara ärlig så har jag varit dålig på att motionera frivillgt så det är bra att man på ett sätt ”tvingas” att göra något, säger Martin Katzman.

Västerås stads mål är att alla arbetsplatser, med omkring sammanlagt 11 tusen anställda, ska vara hälsodiplomerade till 2006 och på det viset är Västerås stad unik i landet:

-Jag är lite stolt över Västerås stad att man tog det stora greppet att hälsodiplomera hela staden, för det är målet och vi är lite föregångare, konstaterar Git Wanbro som leder Västeårs stads hälsoprojekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista