Else-Lill Vraalsen i Argoga med sin hund. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.

Rastgård byggs i Arboga

Arboga rastgård
1:38 min

I Arboga ska kommunen bygga en rastgård för hundar. Den kommer att ligga på Linderdalsvägen i närheten av teknikbacken, och tekniska nämnden har satt en kostnadsram på 100 000 kronor för bygget.

Tekniska nämnden har satt en kostnadsram för den här rastgården på 100 000 kronor, och den kommer att byggas i vår eller sommar.

Tanken är att hundarna ska kunna springa fritt inom det här inhägnade området, vilket passar särskilt bra för rörelsehindrade hundägare.

Någon större risk för att hundarna ska sprida smitta finns det inte, säger smittskyddsläkaren i Västmanland Jan Smedjegård.

Ett aktuellt exempel är dvärgbandmasken som har upptäckts i Sverige, men den är ingen stor riskfaktor eftersom man än så länge bara hittat en räv med smittan och inga hundar.

Visst kan det finnas en minimal risk att till exempel loppor och löss, kennelhosta, eller spolmask kan spridas mellan hundar. Men risken är förhållandevis liten, och den vägs upp av fördelen att hundar kan få röra på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".