ICA stäms av facket - igen

1:30 min

Handelsanställdas förbund stämmer nu återigen ICA för brott mot kollektivavtalet på centrallagret i Västerås. 

Enligt en dom i Arbetsdomstolen från förra året bröt ICA mot kollektivavtalet när man förlade skiftarbete för anställda på lagret i Västerås till påskhelgen 2008.

ICA dömdes då att betala skadestånd till de berörda anställda på 5 000 kronor vardera, plus 75 000 kronor till facket och nu stämmer fackförbundet Handels alltså ICA igen.

Den här gången gäller det lagerarbetarnas schemaläggning under sammanlagt sex andra helgdagar under 2008 och början av 2009.

– Jag tycker att det är lite futtigt, faktiskt. Jag menar ICA går ju såpass bra så att... visst det är en del pengar men samtidigt pratar ju ICA om att man vill ha glada medarbetare och man ska trivas med företaget och det här kanske sänder lite fel signaler, säger Peter Fundberg, klubordförande för Handels på ICA:s centrallager i Västerås.

Enligt Peter Fundberg var Handels och ICA överens om att domen i Arbetsdomstolen förra året som gällde påskhelgen 2008 skulle bli vägledande även för de andra aktuella helgdagarna.

Men fackets och ICA:s tolkningar av domen isär. Eter domen betalade ICA enligt Peter Fundberg ut 5000 kronor till de som inte arbetade på påsken men jobbade någon annan av helgerna, men facket vill att varje anställd ska ha ersättning för var och en av helgdagarna.

När det gäller helgdagar från och med februari 2009 är fack och arbetsgivare överens om vad som ska gälla genom ett företagsavtal som tecknades då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista