Förskolebarn inviger bygget av området Lillhamra. Foto: Helena Mellander, SR.

Nytt bostadsområde i Västerås

"Det blir ett attraktivt område"
1:37 min

Igår togs första spadtaget till ett nytt bostadsområde i Västerås. Det heter Lillhamra och ligger på öster och kommer också vara det största området med lågenergihus i landet.

Det nya bostadsområdet Lillahamra i Västerås ringas in av Hamre, E18 och Hälla koloniområde. Här ska omkring 300 bostäder byggas i form av både villor, småhus och mindre flerfamiljshus som ska vara hyresrätter.

I en enkät från Västerås stad svarade de flesta västeråsare att de helst skulle bo i de östra stadsdelarna och Jazmin Petterson, fastighetsnämndens ordförande, tror att det här området kommer bli attraktivt.

– Det ligger ju nära både Hälla köpcenter, fritidsområden som Björnön och avfarten till Stockholm, vilket är bra för de som pendlar.

Hur blir det då med tillgängligheten för vanliga västeråsare – kommer det bli dyrt att bo här?

– Det är svårt för oss att påverka eftersom byggmarknaden avgör kostnaden både för hyror och bostadsrätter, men eftersom det här området ligger lite längre från vattnet i alla fall så bör det nog bli lite billigare, säger Jazmin Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".