Irritationsmoment för kortkunder försvinner

”Vi tar tre kronor om du köper för under en hundring” - i tio års tid har handlarna kunnat ta ut en avgift av dem som betalar med kort i affären. Men snart är det slut med det.

I torsdags beslutade Konkurrensverket att bankerna får förbjuda handlarna att ta ut en avgift vid betalning med VISA eller Mastercard.

Därmed går verket emot sitt eget beslut för tio år sedan, men rättar sig efter EG-kommissionens beslut från år 2001. Det blir alltså så är det slut på oklarheterna om vilka regler som ska gälla i Sverige.

- För kunderna är det ett irritationsmoment som försvinner, säger Britt-Marie André på Konsumenternas Bank- och Finansbyrå.

Men Britt-Marie André påpekar också att det i slutänden ändå är kunden som får betala.

- Det blir väl höjda priser, säger hon.

Men kommer bankerna att förbjuda handlarna att ta ut en avgift av kunderna?

”Självklart”, säger Föreningssparbanken, Handelsbanken och SEB, men Föreningssparbanken tillägger att det kanske inte kommer att ske med omedelbar verkan.

Nordea skriver in förbudet i sina nya avtal, men har inte tagit ställning till om de gamla ska ändras.

Konkurrensverket kommer nu även att pröva andra avgifter som har med betalkort att göra, nämligen de mellan bankerna och kanske även de avgifter som handlarna måste betala till bankerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista