Snart kan nästan alla länsbor koppla upp sig

I morgon är det premiär för länets bredbandsnät i tio av länets kommuner. I och med det kan 98 procent av invånarna i Västmanlands län bli anslutna.

- Det känns bra att vi har kommit så här långt. Det är en av de största infrastruktursatsningar som gjorts i Västmanland, fullt jämförbar med utbyggnaden av järnvägen, säger Åke Jansson, förbundsdirektör i Västmanlands Kommunförbund.

Man kan därmed säga att visionerna som basunerades ut i slutet av 1990-talet av bland andra dåvarande näringsminister Björn Rosengren nu - åtminstone delvis - har blivit förverkligade. Men kanske gick det inte så smidigt som entusiasterna trodde.

Kommunerna som är inblandade är Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Heby, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar.

Det har kostat 112 miljoner kronor att göra i ordning bredbandet; till största delen statliga pengar, men också kommunala medel, EU Mål 2-bidrag samt en del från Telias dotterbolag Skanova.

Även om det har tagit många år så har det trots allt gått snabbare i Västmanlands län än på många andra håll.

- Vi har haft lättare att samla oss kring det här. Det finns exempel på andra län där processen har pågått i både sex och sju år, medan det här har, inklusive utbyggnaden, tagit styvt ett och ett halvt år, säger Åke Jansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".