Bredband på landet efterlängtat

I morgon torsdag öppnas bredbandet för större delen av länet. Då kan 98 procent av invånarna i Västmanlands län bli anslutna till bredband. Upphandlingen och utbyggnaden har pågått i ett par år och Västmanlands län är ett av de första i Sverige som blir klart.

- Företagen finns ju även här på landsbygden, och då tycker jag att vi ska ha samma möjligheter som alla i storstäderna. Det säger Anders Appeltofft, lantbrukare i Bålsta strax utanför Munktorp.

Det är till största delen offentliga medel som har bekostat bredbandsnätet, 112 miljoner totalt. Finansieringen har skötts av kommunerna Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Heby, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar tillsammans med staten, EU Mål 2 Norra samt Telias dotterbolag Skanova.

Även om Västmanlands län inte blir allra första länet som ansluts till detta bredbandsnät, så är länet i alla fall först med den nya ADSL-tjänsten på 8 megabit, vilket kommer att finnas tillgängligt för de allra flesta. Om man bor i närheten av någon av telestationerna, som ska finnas på 102 orter i de tio kommunerna, så kan man ansluta sig. Kostnaden är olika för de olika operatörerna, men ligger i regel på några hundralappar per månad plus anslutningsavgift.

Det modem som Anders Appeltofft använder i dag, fungerar inte så bra som man kan önska, tycker han. Och även om bredband kommer att kosta en slant för honom så tror han att det kommer att underlätta att sköta jordbruket.

- Jag använder datorn nästan varje dag. Jag betalar räkningar, beställer gödning och sprutmedel och annat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista