Sökes: flygledare

"Inte bara att köra hur som helst"
1:32 min

Företaget Acr, som från och med i dag tagit över flygledningen på Västerås flygplats, jobbar för att hitta en lösning för bemanningen i flygledartornet. Samtidigt hoppas tidigare flygledare på jobb vid andra flygplatser.

Efter att de tidigare flygledarna vägrat gå över från Luftfartsverket till Acr behöver företaget personal som kan sköta flygledningen.

– Vi kommer att lägga ett pussel med de resurser vi har och arbetstidsregler. Det är mycket att väga in, så det är inte bara att köra hur som helst, säger Acrs operativt ansvariga Lars Rörick.

Acr vill få med flygledarna som sagt nej till företaget.

– Vi vill gärna komma i kontakt med dem och se om vi kan lösa någonting av deras tvekan som gjorde att de hoppade av.

Lars Rörick har för tiööfället inget svar på hur man ska lösa bemanningen på längre sikt, men menar att Acr har tre personer som för tillfället jobbar som flygledare i Västerås.

Flygledarna som vägrat gå över till företaget är fortfarande anställda hos Luftfartsverket och hoppas få jobb på andra flygplatser.

– Ja, jag hoppas ju att Luftfartsverket hittar jobb till oss fem som inte har något jobb kvar här i Västerås, säger Björn Stavås som fram till igår var chef för flygtrafikledningen i Västerås.

– Vi har ju ett antal flygplatser inom pendlingsbart avstånd som skulle kunna bli aktuella, Arlanda, Uppsala och Bromma. Så att jag tror nog att vi ska lyckas hitta platser åt samtliga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".