Fler i Västerås söker skyddad identitet

Antalet personer som sökt skyddad identitet hos Skatteverket, i den region som Västmanland tillhör, har ökat med omkring 200 personer under juni jämfört med samma period förra året. Och största delen av ökningen står Västerås och Södertälje för.

Det är Skatteverket statistik som visar det, men vad ökningen beror på är dock inte klarlagt.

Roger Holmberg är sekretesshandläggare på Skatteverket i Västeråsregionen, och han tror att ett hårdare samhällsklimat kan vara en orsak till ökningen.

- Det kan också vara många som borde haft det här förut men inte har sökt, nu har de fått upp ögonen för att det finns en möjlighet att få en drägligare tillvaro, säger Roger Holmberg.

Idag lever totalt 365 personer med skyddad indentitet i Västmanland och antalet har ökat med 20 procent sedan juni förra året. Den vanligaste orsaken bland kvinnor som måste ha skyddad identitet är hot eller trakasserier från en före detta sambo eller man. När det gäller män handlar det ofta om hot om våld från kriminella.

För att få skyddad identitet måste man kunna bevisa att det finns en konkret hotbild till exempel med hjälp av polisanmälan eller intyg från sociala myndigheter.

I de flesta hotsituationer är skyddad indentitet tillräckligt men om det inte räcker kan man söka hjälp att gömma sig och byta indentitet hos Rikspolisstyrelsen.

Den senaste tiden har det debatterats huruvida speciellt kvinnor använder sig av möjligheten att skydda identiteten för att förbättra sin situation i en eventuell vårdnadstvist. Men det tror inte Roger Holmberg på.

- Jag tror inte att det är någon större risk. Det är ju så att fast man får det här skyddet så innebär det inte att man ställer sig utanför rättssamhället. Det måste t ex fungera med umgängesrätten för barnen med fadern. Och vi har ju sådana fall där kvinnan har det här skyddet och det är mannen som ligger bakom hotbilden men trots det får barnen träffa fadern med t ex en kontaktperson från de sociala myndighterna. Det måste ju fungera det också, säger Roger Holmberg, sekretesshandläggare på Skatteverket i Västeråsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".