(m)-kritik mot dålig information

Möjligheten för västmanlänningar att fritt välja vård, även utanför länets gränster, får nu kritik. Det är moderaten Kerstin Dellham som menar att informationen om valmöjligheten är knapphändig och svårbegriplig och att det bidrar till att så få människor utnyttjat det fria vård-valet
Det var i september förra året som den så kallade vårdgarantin trädde i kraft. Den innebär att patienter som står i vårdkö här i västmanland nu kan söka sig till andra län runt omkring. Man kan t.ex välja att bli opererad eller undersökas på en annan ort än den man tillhör. Moderaten Kerstin Dellham kritiserar nu den information som togs fram när den fria vården infördes. Hon säger att det är den som gjort att så få människor i Västmanland utnyttjat de nya valfriheten. Istället vill hon att en Rättighetskatalog ska sammanställas. En samlad informationsbas där alla uppgifter som berör patienter, personal och anhöriga rättigheter skulle finnas med. Men Monika Vilander, vice ordförande i landstingstyrelsen, tycker inte att informationen är bristfällig, och att det är för tidigt att dra några slutsatser. Hon tror också att många föredrar att bli vårdade på sin hemort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".