Allvarlig kritik mot Köpings kommun

Köpings kommun får nu allvarlig kritik av länsstyrelsen för handläggningen av ett fall av vård enligt lagen om särskilt stöd.

Det handlar om en kvinna som vårdas på ett vårdhem i Sala, men som länge var folkbokförd i Köping.

De båda kommunerna har stridit om ansvaret och kostnaderna för vården av henne, och länsstyrelsen menar att Socialnämnden i Köping bland annat har lämnat felaktig information som har fått negativa följder för kvinnan.

Men Göran Fagerberg, socialchef i Köping, håller inte med om kritiken.

- Allvarlig kritik är ju inte bra förstås. Men jag tycker inte att den är riktig i sak och vi har ju fått rätt tidigare i både länsrätt och kammarrätt, säger han.

Frågan har alltså varit uppe tidigare, domstolarna har konstaterat att kvinnan ska vara folkbokförd i Sala, eftersom hon länge har bott där, på vårdhemmet, och sedan två månader så betalar också Sala för vården av kvinnan

Med den här kritiken från länsstyrelsen får visserligen Köping en knäpp på näsan, men om Sala även i fortsättningen ska ha ansvaret för vården av kvinnan är ännu inte helt avgjort.

- Det är olyckligt när kommuner och myndigheter inte kan komma överens. Man brukar ju normalt säga att domstolarnas utslag är vad man rättar sig efter, men här har ju Sala gått vidare till regeringsrätten och de hoppas väl få rätt där, säger Göran Fagerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".