Landstinget får ros av Socialstyrelsen men ris av läkarföreningen

Samtidigt som landstinget Västmanland får massiv kritik för upphandlingskarusellen kring det privata vårdbolaget Carema får landstinget beröm från Socialstyrelsen.

Enligt socialstyrelsen är det bara fyra landsting i landet som lever upp till lagens krav på att invånarna fritt ska få välja en fast läkare, landstinget Västmanland är ett av dem.

I Västmanland har alla invånare rätt att välja vilken familjeläkare de vill. Ersättningen från landstinget följer med patienten till den läkare och den vårdcentral som patienten väljer.

På andra håll i landet bestämmer landstinget vilken vårdcentral och vilken läkare patienten ska gå till.

Enligt Stig Reinoldsson, ordförande i läkarföreningen i Västmanland, har landstinget följt lagen om patientens fria val, fram till nu.

Reinoldsson är mycket kritisk till hur landstinget har behandlat de familjeläkare som inte vill stanna kvar och bli anställda av det privata vårdbolaget Carema som idag tar över sex vårdcentraler i länet.

De läkare som slutar och börjar på andra vårdcentraler får inte ta med sig sina patienter, därmed försvinner också patientens möjlighet att välja.

Lena Burström är biträdande landstingsdirektör och hon håller med om att landstinget just nu inte kan låta patienter välja och följa med de läkare som valt att inte jobba för Carema.

Då skulle landstinget bryta mot de krångliga reglerna kring upphandling.

Men vid årsskiftet, när verksamheterna har kommit igång och allting har satt sig, ska patienterna återigen kunna välja sin gamla läkare i mån av plats, säger Lena Burström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista