Entusiaster besökte unik trädgård i Östervåla

Blommor, dammar, fontäner, lusthus, skulpturer, persikoträd. påfåglar - det var något av vad 25 trädgårdsentusiaster på resa längs ”Tidernas Väg” fick uppleva vid ett besök i Östervåla igår.

Igår kom 25 trädgårdsintresserade till Västmanland, närmare bestämt till Östervåla. De är ute på en tre dagar lång resa längs vad som kallas ”Tidernas Väg”.

”Tidernas Väg” sträcker sig från Uppsala till Ånge i Medelpad, längs väg 272 och 83.

Första stoppet för trädgårdsentusiasterna var Ulva Trädgård i Uppsala, det andra och enda i Västmanland Östervåla.

I Östervåla finns nämligen två av tidernas trädgårdar; en örtagård med över hundra gamla medicinalväxter, och så den privata trädgården till före detta Lindsbro skola.

- Den här trädgården liknar ingen annan, den är svår att beskriva, säger reseledaren Elisabeth Andersson.

Kreatören Gunnar Lundström har jobbat i 13 år för att få trädgården som han vill - en mix av dammar, fontäner, lusthus, skulpturer och växtlighet.

- Där har vi ett persikoträd som får mycket frukt i år, säger Gunnar Lundström, som också har vindruvor och valnötter i trädgården.

- Jag gör ingenting med dem, de klarar sig ändå, säger han.

Som om det inte skulle vara praktfullt nog stoltserar ett antal påfåglar i den äventyrliga och gränsöverskridande trädgården.

Trädgårdsresan ska genomföras två gånger till i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".