Det klassiska sättet att köra Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Vasaloppet på hjul populärt

"Det är tufft"
1:44 min

Nu går det även att åka Vasaloppet på motionscykel. På många gym över hela länet körs nämligen loppet simultant på cykel med blåbärssoppa och tv-visning. 

Ett gym som kör Vasaloppet på motionscykel Arena Fagersta. Där kör man hela Vasaloppet simultant -- komplett med samma banvariationer och backar.

Även på Friskis & Svettis i Västerås körs Vasaloppet. Det är fjärde året som loppet anordnas och i år har man fått utöka antalet cyklar rejält. Lasse Engvall, som är Vasaloppsgeneral på Friskis och Svettis i Västerås, berättar hur loppet går till.

– Det är flera olika pass i rad mellan klockan åtta och klockan ett. Man följer samtidigt det riktiga Vasaloppet via tv och i pauserna blir det blåbärssoppa, kanelbullar, saft och bananer mm.

Hur jobbigt är det då att köra "cykel-vasan" i jämförelse med orinalet?

– Jag tror nog att det riktiga Vasaloppet är jobbigare, men sex cykelpass på raken, som vi kör under tiden, det är också riktigt tufft, säger Lasse Engvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".