Kritiker fortsatt kritiska

Kritiken mot ABB:s förre koncernchef Percy Barneviks höga pension på drygt 900 miljoner kr står kvar från ordförande i Metall-klubben på ABB i Sverige, Stig Stolpe, så också från organisationen Svenskt näringsliv, efter intervjun i Sveriges Televisions program Agenda igår kväll.
I intervjun ville Barnevik inte ge någon vink om huruvida han tänker betala tillbaka något av de drygt 900 miljoner kr som hans pensionsavtal från koncernen ger honom. Samtidigt sade han att det låg både i hans och i koncernstyrelsens intresse att få det här ur världen så snart som möjligt, att ingen kunde förutsäga hur mycket avtalet skulle ge när det ingicks och att ''väldigt, väldigt få'' som känner honom skulle säga att han är girig. Stig Stolpe är ordförande för fackförbundet Metall på ABB i Västerås och Sverige och han tycker inte att han blev klokare av intervjun, att han inte fick någon förklaring till avtalet. Utan ''hans girighet kvarstår'', säger Stolpe med adress till Barnevik. Göran Thunhammar på organisationen Svenskt Näringsliv berättar att han har blivit nerringd av ilskna medlemmar, företagare som känner sig svikna av den tidigare idolen, och nu, säger Thunhammar, ''är det viktigt att det här inte leder till någon slags allmän misstro mot näringslivet''. Thunhammar framhåller också att man inte ska blanda ihop äpplen och päron, och menar då att Percy Barneviks och den andre fd ABB-chefen Göran Lindahls pensionsavtal främst är ett problem för ABB och andra stora börsbolag med liknande avtal. Thunhammar tror och hoppas också att direktörernas miljardersättningar inte ska leda till att anställda kommer att kräva högre löner i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista