Ökad kontroll i hamnarna p g a terrorhot

Vakter, bevakningskameror och obligatoriska passerkort i hamnarna i Västerås och Köping - det är konsekvensen av en ny internationell lag om sjöfartsskydd som införs idag. Bakgrunden är den internationella terrorismen.

Fram tills för några år sedan fanns inga hinder alls för den som vill ta sig till hamnområdena i Västerås och Köping.

Åren 2000 respektive 2001 satte man upp stängsel som gav lite bättre kontroll, men vem som helst har i stort sett ändå kunnat ta sig in.

Nu har nya stängsel byggts, med passager där vakter kommer att kontrollera alla passerande och allt gods.

Övervakningskameror har installerats, vakter kommer att patrullera och behöriga förses med passerkort och måste ha synlig id-handling på sig.

Alla transporter ska kontrolleras, plomberas och märkas med exakt vad de innehåller.

Bakgrunden till den nya lagen är ett beslut i FN i vintras. Bakgrunden är flygplanskapningarna 11 september 2001. Efter det ökade man säkerheten på världens flygplatser, nu är det hamnarnas tur; med skärpt kontroll vill man minska hotet från internationell brottslighet och terrorism.

- Det här är de nya hoten. Här uppe i Norden är vi inte vana att tänka i de banorna. Vi skämtar om talibaner och det ena med det andra, men det är verklighet! säger Patrik Åhman, vd för Mälarhamnar.

I maj blev det helt klart när Sverige skulle införa den nya lagen. Det har alltså varit kort om tid för företaget Mälarhamnar, som har hand om hamnarna i Västerås och Köping, att få allting klart.

Det har funnits viss irritation från de berörda företagen och från anställda över allt det nya, men alla verkar ändå vara överens om att skärpt kontroll är bra.

- Det skapar ordning och reda och bättre arbetsmiljö för de som jobbar i hamnanläggningen, säger Patrik Åhman till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista