Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Alla som behöver färdtjänst får det"

"Det är inte annorlunda än tidigare"
2:07 min

Det har inte blivit svårare att få färdtjänst sedan den nya lagen infördes 1997-1998. Det säger Thomas Wulcan, enhetschef på tekniska nämndens stab, och han slår därmed tillbaka kritiken från Handikappföreningarna i Västmanland.

Kritiken som riktsts mot Västeås stad kommer från Handikappföreningarna i Västmanland , och det handlar om att det är svårt att få färdtjänst.

– Många ringer till mig och grinar i telefonen och vet inte hur det ska ta sig fram över huvud taget. Det säger Inge Sandin, ordförande för handikappföreningarna i Västmanland.

– Jag ser inte att det ligger något i det. Vi ska komma ihåg vad färdtjänsten är till för. Jo, för de särskilda grupper som har svårt att förflytta sig, säger Thomas Wulkan, enhetschef för tekniska nämndens stab i Västerås.

Senaste gången lagen ändrades var 1997-1998 och då blev det visserligen en förändring. Innan dess kunde man få rätt till färdtjänst för att till exempel hälsa på en vän. Men efter lagändringen krävs det nu att man har ett varaktigt funktionshinder, som det heter. Bara att man är gammal är inget skäl.

Med varaktigt funktionshinder menas att man har ett hinder i minst sex månader. Ett brutet ben räcker alltså inte, men en långvarig konvalescens efter till exempel en trafikolycka kan ge rätt till färdtjänst i vissa fall.

Det är tjänstemän i Västerås Stad som avgör om en person har rätt till färdtjänst. Om man är missnöjd med sitt beslut kan man överklaga till länsrätten.

Thomas Wulkan kan inte heller se att det har skett nån förändring på de sista åren, det är ungefär lika många som har rätt till färdtjänst nu, som tidigare: cirka 4000 västeråsare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".