Allt fler gymnasieelever i norr

Alltfler gymnasieelever i Bergslagskommunerna vill läsa på hemmaplan. Till hösten slår Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU, rekord med 800 elever.
Det är 150 fler än för något år sedan, men varför har det nu skett en ökning av dem som inte vill gå i gymnasiet på andra orter än Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg? Det finns flera orsaker, säger Leena Berglund, utbildningschef för NVU. Ett är ju att vi har större årskullar och fler program, säger Leena Berglund. Att fler ungdomar stannar hemma kan vara att det har spritt sig att gräset inte är grönare på annat håll och att det kan vara jobbigt att bo borta och gå i skolan på annan ort och få sköta allt själv. Vi har 1.000 elever i underlaget fram till 2008, att vi ska kunna ta hand om alla elever som vill gå på hemmaplan, säger Leena Berglund också. Dessutom har kostnaderna för NVU minskat i och med ett avtal med Kolbäcksådalens gymnasier.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".