Salaborna har chans till Afrika-resa

Nu har salaborna möjlighet att delta i en ny typ av utbyte mellan Sala och vänorten Pao i Tchad i Centralafrika.

Det är vänortsföreningen Sala-Pao som står bakom utbytet. 

Nu söker föreningen representanter för olika yrkesgrupper som vill åka till Pao, en liten landsbygskommun i sydvästra hörnet av det fattiga landet Tchad.

Under torsdagkvällen ska de som är intresserade av utbytet träffas i Öja utanför Sala.

- Vi försöker nu att bredda samarbetet mellan Sala och Pao. Vi vill att flera salabor engagerar sig i det här utbytet, och vi vill framförallt att fler nere i Pao kan vara delaktiga i att utveckla nya projekt och nya typer av samarbeten som kan föra utvecklingen framåt, säger Börje Svensson, ordförande i vänortsföreningen Sala-Pao.

Det var drygt för femton år sedan som Sala och Pao blev vänorter efter en motion i kommunfullmäktige.

Under åren har Sala hjälpt den fattiga kommunen lansbygdskommunen Pao på olika sätt. Salabor har till exempel samlat in pengar för att bygga två skolor, hjälpt till med kvarnar och med att borra brunnar.

Men vänortsverksamheten handlar inte bara om hjälp till Pao, utan om ett utbyte som även Sala och salabor har nytta av, betonar Börje Svensson.

Nu vill man ha utbyte mellan olika representer för olika yrkesgrupper:

- Vi siktar på att i första vändan få i väg en mindre grupp på fem-sex personer som ska utgöra par med fem-sex personer nere i Pao.

- Det ska helst vara yrkesfolk och sådana som har kollegor på plats i Pao och som kan hjälpa till att ta emot på ett återbeösk här i Sala, säger Börje Svensson.

- De här salaborna får en direktrelation till individen i Pao som man kan bjuda hem till Sala och visa upp Sala och sitt yrke och sina erfarenheter för. Det blir en start på en dialog som vi hoppas ska fortsätta och utvecklas, så att det blir som ringar på vattnet -  så att fler och fler människor har möjilighet att vara med i den här dialogen, säger Börje Svensson, ordförande i vänortsföreningen Sala-Pao till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".