Tradolanmissbruk bland unga

Tradolanmissbruket störst i Västmanland
1:51 min

Missbruket av den receptbelagda värktabletten Tradolan är större i Västmanland än någon annanstans i Sverige.

Fler doser hämtas ut här än i övriga län, visar siffror från Socialstyrelsen.

Tabletten skrivs ut vid svår smärta och är mycket beroendeframkallande. Vi har träffat Johan i Västerås, som vill vara anonym, och som illegalt sålt Tradolan i fem år.

– Jag hade precis kommit ut från fängelset och jag behövde snabba pengar så jag tänkte vad är det lättaste? Jag började först med hasch, sedan hörde jag att folk är ute efter Tradolan. Jag kollade runt och fick en kontakt i Stockholm som fixar, så ibland köper jag in 10-20 boxar, 200 milligram.

Men hur får man tag på tradolan, det är ju receptbelagda tabletter?

– Ja, man måste ha recept. Men går man till privata läkare så är det lättare att få ut eller så är det från utlandet. Eller så betalar man en läkare så att de skriver ut.

Hur hittar du dina kunder?

– Det är fullt, det är överallt, tro mig. Det räcker att du bara har en, så kommer alla. Så fort de vet att du har Trad så kommer alla.

Tradolan är ett morfinliknande smärtstillande läkemedel som verkar i det centrala nervsystemet. De senaste åren har det blivit en allt vanligare drog bland unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".