Köpingsbrand släckt men giftig rök sprids fortfarande

Det har brunnit i ett magasin på ett industriområde i Köping, men branden var vid tolvtiden släckt. Magasinet innehöll konstgödning. Det sprider sig en stickig, illaluktande gulgrön rök som kan vara farlig att inandas, men bara en person ha behövt söka upp akuten.

Branden släcktes vid tolvtiden, men höll på att sprida sig till ett intilliggande magasin.

Mälardalens brand- och räddningsförbund uppger att den rök som sprider sig efter branden och som rör sig i nordostlig riktning mot Kolbäck, Västerås och vidare är farlig max 800 meter från brandplatsen.

Röken kan uppfattas som obehaglig och om man besväras av röken så bör man stänga dörrar, fönster och ventilationer och hålla sig inomhus, likaså om man lider av astma och allergi så bör man vara extra försiktig eftersom man kan få andningsproblem av röken.

Röken som sprider sig är gulgrönaktig med stickig lukt.

En person har uppsökt sjukhus efter branden. Det var en man som tidigt i morse befann sig i området där det brann och som sökte hjälp för irriterade luftvägar.

- Mannen hade inga skador, säger Anki Hernbrand sjuksköterska på akutmottagningen till P4 Västmanland.

Totalt fick drygt 200 människor lämna sin jobb i Köping idag på grund av branden och den kraftiga rökutveckling som följde.

Ett drabbat företag är Nordkalk där Göran Sandström är platschef.

- Det var ett svårt beslut att fatta, att stänga ner hela verksamheten. 
 - Det var ju inte så farligt borta hos oss utan vi kunde lugnt och stilla lämna området. Det viktiga var ju att vi fick med allihopa så ingen blev kvar på området, säger Göran Sandström.

Göran Sandström ser allvarligt på att Nordkalk nu förlorat en produktionsdag och han vet inte när fabriken kan öppna igen. Det är ett stort avbrott när man måste stänga en så stor fabrik, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".