Fängelse efter att Köpingsbo omkom

Den 19-årige man som krockade med en 49-årig Köpingsbo utanför Skellefteå på nyårsnatten dömdes under tisdagen till fängelse i ett år och fyra månader, för vållande till annans död och grovt rattfylleri.

Det var på nyårsnatten som 19-åringen körde sin bil söderut i hög hastighet utanför Skellefteå. Samtidigt körde Köpingsbon i motsatt riktning.

19-åringen var onykter och innan olyckan skickade han sms med innehåll om att han skulle ta livet av sig.

När bilarna möttes och kolliderade omkom köpingsbon medan 19-åringen klarade sig utan allvarliga skador.

Efter olyckan sa 19-åringen till vårdpersonal att han orsakade olyckan för att ta sitt liv.

Men även om 19-åringen var självmordsbenägen menar tingsrätten att det inte går att bevisa att han medvetet krockade med Köpingsbon. Därför döms han som skyldig till vållande till annans död, och inte för dråp.

För det är tydligt att det var han som orsakade olyckan. En olycka som tingsrätten menar aldrig hade inträffat om 19-åringen varit nykter och inte kört så fort som han gjorde.

19-åringen själv säger att han varken minns de sms han skickade eller att han sagt till vårdpersonal att han krockade medvetet.

Förutom fängelsedomen på ett år och fyra månader ska han betala skadestånd till Köpingsbons anhöriga på totalt 75 000 kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".