"Skakigt" om stadionbygget i Västerås blir av

Bygget av ett nytt fotbollsstadion i Västerås ser ut att komma närmare. Bostäder på Blåsbos fotbollsplaner ska betala projektet, om det blir av. ”Det är skakigt”, säger Åke Hillman (s).

För att finansiera stadionprojektet planerar stadens tjänstemän att sälja två fotbollsplaner på Blåsbo.

- Tanken är ju att det kommer att bli bostäder på den marken, säger socialdemokraten Åke Hillman, kommunstyrelsens ordförande.

Än så länge är det oklart vad stadionbygget kan komma att kosta, men hur det än blir så menar Hillman att antalet kronor man kan skjuta till från stadskassan inte är speciellt stort.

- Det är nog minimalt. Vi har ju ett stort underskott i år, och det ser kärvt ut inför nästa år också.

Det har pratats länge om ett fotbollsstadion i Västerås, men det har dragit ut på tiden.

- Ja, det är ju inget större tryck, tycker jag, nu när VSK ligger sist i serien också!

Det är långt ifrån klart att det verkligen blir ett stadionbygge i Västerås, enligt Hillman. Det krävs en politisk majoritet i kommunfullmäktige för att projektet ska bli av.

- Av de uttalanden som finns ifrån olika partier så kan man nog säga att det är ganska osäkert. Det är skakigt, säger Åke Hillman till P4 Västmanland.

Hur den eventuella stadion ska se ut vet ingen idag, men det är klart att den ska ligga på Rocklundaområdet. Den ska vara utan tak och hakonstgräs, så att gräsmattan blir slitstark och kan användas mer än en naturlig gräsplan.

Arosvallen ska bli kvar som friidrottsarena fram till dess att Mälardalens högskola behöver området för att bygga ut.

- Men det ligger ungefär 10 år framåt i tiden, säger Sven-Gunnar Dahlquist, direktör för samhällsplanering i Västerås, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista