Säkrare riksväg 66 hösten -03

Hösten år 2003 ska riksväg 66 mellan Fagersta och Ramnäs vara rustad för 70 miljoner kronor. Det beslutet fattade länsstyrelse idag, efter att under en tid ha jagat extrapengar från regeringen och vägverket och slutligen fått ihop den summa som behövs för att ex vis ambulanstransporter ska bli mjukare på riksväg 66.
Den hårt kritiserade vägen ska kunna byggas om med början redan i vår. Länsstyrelsens vägdirektör Astrid Värnild är glad och lättad: ''Det blir en jättefin väg mellan Ramnäs och Fagersta. Det blir alltså full bärighet på hela vägbanan, och vägen målas upp som ''två plus ett-'' väg, och vill man så kan man om några år också göra trafiksäkerhetsåtgärder och göra den till en mötesfri landsväg, alltså sätta upp räcken''. Värnild tror också att det här också komma att betyda mycket för såväl den tunga som lätta trafiken som ambulanstransporterna, ''en jämn fin vägbanan som håller i 20 år framåt''. Ett problem är den tunga breda trafiken från Södra Dalarna ner mot Mälardalen, där transporterna kan vara 7,5 meter breda. Det får prövas inför diskussionen om ytterligare trafiksäkerhetsåtgärder, säger Astrid Värnild till SR Västmanland. Andra vägar som ska ha åtgärdats under den här trafikperioden är vägen mellan Sala och Norberg samt Köping Kolsva. Nu återstår ett regeringsbeslut om den nya förbifarten vid Sala vilken om det blir ja börjar byggas i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".