''Bergslagssjukhuset modell''

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Västmanland besökte Bergslagssjukhuset i Fagersta idag, två månader efter det att sjukhuset började drivas som aktiebolag med landstinget som hundraprocentig ägare men med en egen lokal styrelse, och ledamoten Marianne Ytterberg ställde sig positiv till det hon såg.
Bergslagssjukhusets lokaler har börjat rustas, läkare och annan personal har blivit fler och nya verksamheter flyttar in. Ytterberg minns hur det samlades in 30.000 brev för sjukhuset, och hon tycker att det är positivt dels att människor går samman och agerar för en fråga, dels att vården på det här sättet har decentraliserats. Bergslagssjukhuset gick på två år från nedläggningshot till blomstring, och Ytterberg säger att det här kan vara en modell för andra sjukhus, med hänvisning till att det ju ''fortfarande är en offentlig verksamhet'' med den skillnaden att ''besluten ligger nämare människor''. Hon tycker heller inte att det kan vara en farligare form att också ta in privat kapital i driften av ett sjukhus i aktiebolagsform.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista