"Ung resurs" ger unga jobb med studier

1:33 min

"Ung resurs" – det är namnet på en ny satsning från Västerås stad inom vilken unga långtidsarbetslösa ska få chans att läsa in gymnasiekompetens och samtidigt arbeta inom kommunen.

Arbetet inom kommunen kan röra sig om jobb inom till exempel barnomsorg, turism eller administration. Med andra ord handlar det om halvtid arbete, halvtid studier, det berättar verksamhetschefen Henrik Sjöblom på Västerås stad.

– Tanken är att de unga ska få en chans att prova ett visst yrkesområde och kunna känna av om det är något de vill satsa på, säger han.

Satsningen ung resurs riktar sig till 18 till 25-åringar som är långtidsarbetslösa och saknar fullständiga gymnasiebetyg. Av dem som söker till programmet får 160 chansen att arbeta inom kommunen på förmiddagen och studera på eftermiddagen.

Programmet pågår i sex månader och månadslönen är drygt 8000 kr.

För Västerås stad kostar satsningen omkring 10 miljoner kronor och man hoppas både på att kunna rekrytera personal till kommunen och ge ungdomarna bättre möjligheter till andra framtida jobb.

Många unga verkar tycka att det här låter som en bra satsning. En av dem är Jewar som gärna skulle ta en plats om han fick en.

– Absolut, det låter jättebra. Det är så många unga som behöver arbete.

Även Erica Ahlnäs, som är arbetslös, tycker att "Ung resurs" verkar vara en bra idé.

– Man får ju både ett jobb och hjälp att avsluta sina studier. Det är två flugor i en smäll helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista