Samverkan viktig under kärnkraftsövning

1:47 min

Det är viktigt att alla parter samverkar i händelse av en kärnkraftsolycka i Sverige. Det säger Nina Åkermark från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Svenska myndigheter och organisationer deltar sedan i början på februari i en stor övning i händelse av att Sverige skulle drabbas av en akut situation på att kärnkraftverk, liknande den situation som nu faktiskt har inträffat i Japan.

– Under en sån här övning tittar man bland annat på samverkan.

– Eftersom det är en övning av den här digniteten när det är en sådan stor händelse som också får många följdkonsekvenser som till exempel elförsörjning och annat som stör i samhället, så är det viktigt att man tittar på att de som ska hantera den här händelsen kan samverka med varandra, säger Nina Åkermark från MSB.

Vad kan en sådan här övning betyda i ett längre perspektiv?

– Förhoppningsvis stärker det krishanteringsförmågan så att man är bättre förberedd om det här händer hos oss, säger hon.

Det är en övning som pågår fortfarande, den avslutas i april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista