Arboga vill slopa strandskyddet och bygga villor vid ån

Arboga kommun vill locka med ett centralt attraktivt boende. Därför vill man att det ska vara tillåtet att bygga vid Arbogaån, men då måste strandskyddet upphävas.

I en skrivelse till Länsstyrelsen begär Arboga kommun nu att strandskyddet vid Åbrinken ska upphöra att gälla. I området, som idag är en övervuxen strandäng, vill kommunen bygga 40 villor.

Kjell Jacobsson, som är teknisk chef i Arboga kommun, menar att alla arbogabor ska kunna få ta del av miljön nära ån ändå.

Jacobsson säger till P4 Västmanland att man kommer att bygga en cykel- och gångväg närmast ån, och att allmänheten därför kommer att få bättre tillgång till området än idag.

Kommunen tror att ett vattennära boende kan locka fler att bosätta sig i Arboga. Det är främst pendlande örebroare, västeråsare och köpingsbor som Kjell Jacobsson tror kan lockas av ett billigare boende i ett attraktivt område.

Det är Länsstyrelsen som avgör om strandskyddet kan upphävas.

- Strandskyddet är generellt starkt, säger Inga-Lill Nyberg på Länsstyrelsens miljöenhet i Västerås.

Strandskyddet gäller i regel 100 meter från strandlinjen, och runt Mälaren har strandskyddet utökats från 100 till 300 meter.

- I länet är det få upphävanden av strandskyddet, säger Inga-Lill Nyberg.

Men på Länsstyrelsen har man märkt ett ökat tryck ifrån små kommuner som vill finansera ett dyrt byggande med att bygga i attraktiva lägen.

Det sjönära boendet är det som små kommuner för fram som ett argument för att locka nya invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista