Avverkningen på Björnön stoppas

Flygplatsen i Västerås får inte avverka träd på Björnön. Idag kom domen från Miljödomstolen. De skyddsvärda naturvärdena på Björnön vägde tyngre än Västerås flygplats behov av en tillräckligt lång landningsbana.

Flygplatsen ville ha tillstånd att avverka en femtedel av Björnöns yta. Björnön är ett viktigt rekreationsområde för många västeråsare, men det är också ett strandskyddat område av riksintresse. Dessutom finns det skyddsvärda natur- och kulturvärden i området och en hel del hotade arter.

Länsstyrelsen har tidigare gett flygplatsen dispens att avverka träd på Björnön. Det är Luftsfartsinspektionen som krävt av flygplatsbolaget att för att få använda hela landningsbanans längd så måste inflygningen till flygplatsen bli säkrare.

Ett hinderfritt område runt flygplatsen måste garanteras och eftersom Björnön ligger inom just det området har flygplatsen velat avverka höga träd där. Meningen är alltså att flygplanen inte ska riskera att köra in i träden på Björnön.

Länsstyrelsens beslut överklagades av Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen, och Miljödomstolen går på deras linje och upphäver länsstyrelsens dispens för avverkning.

Miljödomstolen skriver i domen att ”de åtgärder som bolaget önskar vidta för att uppnå hinderfrihet innebär mycket betydande ingrepp på det strandskyddade området på Björnön. Åtgärderna skulle påverka förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och också försämra livsvillkoren för bl.a. vissa träd och andra växter”.

VD:n för Västerås flygplats Mikael Nilsson hade inte väntat sig det här beslutet.

- Jag är förvånad att man har meddelat den här domen, men vi kommer naturligtvis överklaga den. Ska vi bibehålla flygsäkerheten så måste vi korta landningsbanan med omkring 1 600 meter och då har vi en halv flygplats. Det är inte så mycket att bedriva flygverksamhet på, säger Mikael Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista