Rättegång om sparbanksrån

Var det till högerextremism pengarna från rånet skulle användas? Ja, tror polisen. Idag inleds rättegången mot de tre män från Fagersta, 21 och 28 år gamla, som misstänks för rånet Sparbanken Västra Mälardalen i Kolsva i december förra året. Samtliga är kända av polisen som högerextremister och de är tidigare dömda för våldsbrott, och vid tingsrätten i Köping råder höjd säkerhet med säkerhetskontroll av åhörare och extra poliser.
Den 17 december rånades Sparbanken av två män medan en tredje väntade i en bil utanför banken. Rånarna tvingade ner kunderna på golvet, hotade personalen med en yxa och ett laddat och osäkrat hagelgevär och tvingade dem att överlämna sammanlagt 50 000 kronor. Rånet var över på ett par minuter, men en polispatrull i Skinnskatteberg mötte rånarbilen och kunde gripa Fagerstaborna. I bilen hittade polisen både vapen, pengar och rånarluvor som genom DNA kan bindas till två av rånarna, men trots detta har männen hela tiden nekat till all inblandning i rånet. Samtliga tre är medlemmar av den högerextremistiska organisationen Nationalsocialistisk Front, NF. Vid rättegången i tingsrätten i Köping måste alla åhörare genomgå en säkerhetskontroll. Rättegången bevakas av poliser från både Köping och Västerås, och skulle det bli bråk står en specialstyrka beredd att rycka ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".