Läkare jobbade trots larm om sexövergrepp

1:33 min

Flera patienter har slagit larm om att ha blivit utsatta för sexuella övergrepp av en läkare som arbetat på olika platser i Mälardalen, bland annat på vårdcentralen Åbågen i Arboga. Läkaren har trots anmälningarna kunnat fortsätta arbeta.

– Det är sånt här som egentligen inte får hända, säger Kjell Endeborn, ansvarig för Vårdval Västmanland, men säger att han tror att det i det här fallet handlar om speciella omständigheter. 

På grund av att läkaren endast jobbade under kort tid, och var utplacerad som utbildningsläkare av Örebro läns landsting, så gjordes inga av de kontroller som man brukar göra av hyrläkare och långtidsvikarier. 

– Man förutsatte att landstinget i Örebro hade kontrollerat att det inte fanns några sådana här problem runt den här personen, säger Kjell Endeborn. 

Annars brukar den som anställer göra kontroller med olika myndigheter som till exempel Socialstyrelsen och även ta referenser från tidigare arbetsgivare. 

– Både landstingen och de stora hyrbolagen och de privata vi har avtal med brukar vara duktiga på det här, men ibland händer det saker som gör att någon slinker igenom garnet, säger Kjell Endeborn. 

Men hur kan han få jobb på en privat vårdcentral i Arboga efter att han har fått sluta hos landstingen i Örebro och Sörmland? 

– Den informationen har inte jag. Den information jag har är att han blev placerad av Örebro läns landsting som utbildningsläkare där. Då borde ju de som har anställningsansvaret för honom, det vill säga landstinget i Örebro så vitt jag kan förstå, här borde ju de ha agerat tycker man i så fall, säger Kjell Endeborn, ansvarig för Vårdval Västmanland. 

Vad är det som har gått fel i det här då, som du ser på det?

– Vi lär väl oss av det här att man kanske borde efterforska sådant här även på korttidsanställningar som placeras av andra seriösa arbetsgivare som Örebro läns landsting är. I normala fall kan jag förstå att man tror att ett stort landsting har gjort den här typen av kontroller, när man dessutom får dem på väldigt kort tid, som utbildningsläkare, säger Kjell Endeborn, ansvarig för Vårdval Västmanland.

Fallet med läkaren tas upp i kväll av SVT:s Uppdrag granskning.

Annika Nordin och Monica Elfström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista