Saneringsarbetet på Yara i full gång

I fredags brann det på Yara, före detta Hydro Agri, i Köping. Ett magasin med 5000 ton konstgödsel brann ned och branden härjade också den tillhörande fabriken, material för tiotals miljoner gick upp i rök.

Men platschefen Tor Syverud har nu satt in alla krafter för att fabriken ska vara igång igen om bara fyra veckor. Till sin hjälp har han flertalet av de 140 anställda, som frivilligt skjuter upp sina semestrar.

- Det är klart man ställer upp, jag blev chockad när jag kom hit. Bilden man målat upp i huvudet var mycket värre i verkligheten, säger Lars-Erik Karlsson, en av de anställda.

Tor Syverud, platschef på Yara i Köping, säger att Konstgödselfabriken är en hörnsten och mycket viktig, inte minst historiskt, för produktionen i Köping.

- Det är därför vi sätter in allt vi har för att få igång produktionen så snabbt igen, säger han.

Han säger sig också vara ledsen över att ha oroat Köpingsborna.

- Köpingsborna är beroende av fabriken för arbetstillfällen och vi är beroende av Köpingsbornas förtroende, så det här var en hemsk händelse, säger han.

Ändå påpekar Tor Syverud att risktänkandet och samarbetet med räddningstjänsten fungerade mycket bra och att branden var i det magasin, som låg längst från allt som kan anses riktigt farligt.

- Det magasinet ligger längst bort från stan och längst bort från ammoniaktanken, säger Tor Syverud.

Förutom konstgödselfabriken finns en nitratfabrik och två syrafabriker på Yaras område i Köping.

Yara har tillsatt en grupp som ska granska branden och försöka komma fram till en orsak innan slutet på den här veckan.

- Vi tror att orsaken är teknisk, säger Tor Syverud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista