Olika syn på användning av Cefyll

Västerås tillåter det, men inte Sala. Det handlar om ett kontroversiellt fyllnadsmaterial.

CE är ett fyllnadsmaterial som används vid byggen. Det tillverkas av aska från Kraftvärmeverket och är en variant av det omdiskuterade materialet Cefyll. Det innehåller tungmetaller som kan lakas ut om det kommer i kontakt med vatten. Det säljs av Mälarenergi som säger att det inte innebär några risker om det hanteras på rätt sätt.

Idag används CE i Enköpings och Västerås kommuner.

I Sala kommun har man däremot helt stoppat användandet av materialet.

Hittills har tre salaföretagare ansökt om att få använda CE och fått avslag. En av dem är lantbrukaren Bengt Eriksson. För honom finns det stora fördelar med CE:

- Det är billigare än naturmaterial som bergkross, som väl läcker ut mer i början och sen vill vi ha ett stadigt underlag att bygga på, speciellt om man ska bygga ett djurstall vill man ha ett material som inte spricker, säger Bengt Eriksson.

Bengt Eriksson tycker att Sala kommuns beslut verkar förhastat med tanke på att grannkommunerna resonerat annorlunda. I Enköping har en ansökan om CE på ett lantbruk liknande Bengt Erikssons godkänts.

Magnus Gunnarsson, miljö och hälsoskyddsinspektör på Sala kommun, vet inte varför man har gjort så olika bedömningar.

- I Sala har det handlat om mark som vi inte ens vill utsätta för risken att det ska förorenas. Det bedöms från fall till fall. Vi anser att man ska vara försiktig med avfallsmaterial.

Han tror också att det finns en möjlighet att Mälarenergi använder försäljningen av CE som ett sätt att deponera aska i landskapet.

- Vi har inte kommit så långt i våra prövningar eftersom vi sagt nej på ett tidigt stadium. Men nog tycker jag att man kan ifrågasätta om det här verkligen är ett anläggningsmaterial, eller om det i själva verket är fråga om deponering.

Jens Nerén, miljöingenjör på Kraftvärmeverket, säger till P4 Västmanland att det inte rör sig om deponering utan om en anläggningsprodukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista