Avfall från värmeverket byggnadsmaterial i Västerås

Det blev stort rabalder när en kaj i Västerås hamn byggd av Cefyll, eller CE, läckte ut tungmetaller i Mälaren för några år sedan. Trots det används materialet idag i flera byggprojekt i Västerås.

CE tillverkas av aska från Kraftvärmeverket i Västerås, och där tycker man att det är bra att man kan använda avfallet; på det sparar man nämligen pengar.

Man menar att CE inte avger mer farliga ämnen än andra fyllnadsmaterial om man hanterar det på rätt sätt.

Mälarenergi slipper också att betala åtskilliga miljoner i deponiavgift för avfallet.

Inom Västerås Stad är man lite mer försiktig.

Monika Jenssen, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västerås, menar att aska innebär större risker eftersom innehållet beror helt på vad man stoppar i pannan.

Därför ställer man, enligt Jenssen, stora krav på dem som vill använda CE. De måste bland annat visa hur materialet kommer att kontrolleras, och hur det ska användas.

- Vi granskar att materialet ersätter andra, ändliga, resurser så att det finns en miljövinst. Grus till exempel är en ändlig resurs, som kan ta slut.

- Så måste man visa att det är en yta man verkligen ska använda, för annars skulle vi klassa det som deponi och då kan vi inte ge tillstånd, säger Monika Jenssen till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista