Konkurserna minskar och snart kommer jobben, tror Företagarna

Antalet företagskonkurser minskar mer i Västmanland än i övriga landet. Snart kan det blir fler jobb också, tror Företagarnas Riksorganisation.

Antalet företagskonkurser minskade med hela 12 % i Västmanland under första halvåret i år, jämfört med året innan. Det är en större minskning än i landet som helhet, där minskningen var sex procent.

Det är företaget UC som gjort en sammanställnig av konkurserna i landet, och siffrorna innebär ett trendbrott: sedan år 2000 har antalet konkurser ökat varje år, men nu minskar det i nästan alla län.

Olle Wärmlöf, regionordförande i Företagarnas Riksorganisation, är optimistisk inför framtiden.

Han tror att konjunkturen nu definitivt vänder, och säger att det märks tydligast på små företag som är underleverantörer till stora industrier - små ökningar i orderingångar hos de stora, ger stora order för underleverantörerna.

Anledningen till att det går bra i Västmanland är just att det finns många underleverantörer i tekniska branscher i länet, enligt Olle Wärmlöf.

Enligt Karin Eriksson på Länsarbetsnämnden är det för tidigt att säga något om vad det här får för effekter på arbetsmarknaden.

- Man kan se en liten vändning i konjunkturen som förhoppningsvis håller i sig, säger hon.

Olle Wärmlöf är däremot optimistisk, där också. 

- Om något år är jag helt övertygad om att det kommer att ge genomslag även på sysselsättningen. Det har funnits en överkapacitet på anställda, man vill inte avskeda folk på mindre företag när det går dåligt. Men när orderna kommer in blir det också kapacitet att anställa på sikt, säger Wärmlöf till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".