Krisberedskapen i Köping ses över efter storbranden

Trots att krisberedskapen i Köping fungerade bra vid storbranden i fredags ska den ses över. Köpingsborna borde kanske också se över sin beredskap - inte alla gjorde vad de skulle när larmet gick.

Vid branden på Yaras konstgödselfabrik i Köping i fredags spred sig kraftig, illaluktande rök över staden, och larmet gick.

Det hela avlöpte utan att någon skadades, men från kommunens sida jobbade man utifrån värsta tänkbara scenario.

- Om vinden hade vänt hade vi behövt evakuera Köpings tätort, men det hade vi också klarat. säger Per Carlesson, beredskapssamordnare i Köping.

Efter ett utvärderingsmöte konstaterar Per Carlesson att kommunens krisberedskap fungerade väl i praktiken.

- Genom bra samarbete fick vi snabbt information som vi kunde gå ut med till alla de oroliga som ringde kommunens växel, säger han.

Trots detta kommer Köpings kommun under sommaren se över sina rutiner vid krissituationer.

- Den här gången gick det bra, men vi måste tänka igenom varje möjligt scenario, så att vi kan hantera alla situationer tillfredställande, säger Per Carlesson till P4 Västmanland.

Men med köpingingsbornas rutiner verkar det vara lite sämre ställt. När larmet ljuder ska man gå in, stänga dörrar och fönster i väntan på mer information. Men det gjorde inte alla. 

- Nej, det var lite sämre med det. Det var väldigt många som var ute på stan.

Varför är svårt att veta, tycker Per Carlesson:

- Antingen att man nonchalerade larmet, eller om man tyckte att det var viktigare att förflytta sig från en plats till en annan; att man tog den risken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista