Landstinget bemöter kvinnoklinikens kritik

1:23 min

140 kvinnor ringer varje dag och söker en läkare, cancerpatienter som ska på återbesök får vänta i flera månader och personalen skäms över situationen. Nu svarar landstinget på kritiken från kvinnokliniken.

– Det är tråkigt att man ska behöva skämmas för sin verksamhet, säger Lena Ahlbin, verksamhetschef på kvinnokliniken.

Hon säger att hon förstår att personalen känner sig bakbunden. Kvinnokliniken ligger under division kirurgi, där Claes Göran Björck är chef och Lena Ahlbin säger att hon framfört till honom att det behövs fler tjänster.

Det ska hon också ha fått klartecken till, men hon säger att det inte är så lätt att hitta någon som snabbt kan komma in.

För att försöka lösa problemet har de tidigare gjort omfördelningar inom kliniken, men det föll inte så väl ut.

– Jag flyttade läkare som skulle operera och de fick ha mottagning i stället, men det resulterade i att vi inte kunde hålla vårdgarantin för operation, säger Lena Ahlbin.

Hon säger att situationen känns frustrerande och att hon lider med patienterna.

– Det är jättetragiskt för patienterna att det är så här och arbetsmiljön är inte bra för varken barnmorskor eller läkare i den situation som vi är just nu.

När tror du att man kan se en ljusning?

– Jag vet inte riktigt. Vi gör vad vi kan för att försöka få till läkartider, men jag vet inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista