KRAV tvistar om nitrit

Ska KRAV-märkt korv få innehålla nitrit? Ja, därom tvistar Sveriges ekologiska odlare.

Nitrit tillsätts för att hålla bakterier borta och ger korven en rosa färg, men i större mängder är den cancerframkallande och många inom KRAV, Kontrollföreningen för ekologisk odling, menar att det inte hör hemma i den ekologiska produktionen.

Marie Pettersson, vd för Mälarchark och styrelseledamot i KRAV, är delad i frågan.

- Vi ser att det går att producera nitritfri korv, men den är mer svårsåld, så jag är kluven, säger hon.

Marie Pettersson menar att korven är mer svårsåld eftersom den inte har samma rosa färg, som den som innehåller nitrit.

Frågan skulle ha avgjorts i midsommarveckan men KRAV-styrelsen har skjutit upp beslutet till oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".