Ny teknik ska rädda liv

Det ska bli lättare att hitta personer i nöd som ringer till SOS alarm från mobiltelefoner. Det är ny teknik, med en slags automatisk pejling som ska underlätta sökandet.

- Det är information som redan finns i telenätet och som vi vill få till SOS Alarm, som vi sedan kan få upp på våra kartor och på så vis snabbt identifiera var personen befinner sig, säger affärsområdetschef Nils-Erik Norin på SOS-alarm.

Varje år tar SOS-alarm emot 3.5 miljoner larmsamtal i Sverige och mer än hälften av dem är från mobiltelefoner. Många gånger från personer som är stressade eller har svårt att ge en bra possition.

Men med en automatisk pejling kommer larmoperatören att kunna se från vilket område den nödställde ringer.

Att efter ett larm snabbt diregera ambulans eller brandkår till rätt område är något som kommer att korta tiden innan hjälpsökande får assistans, och en snabb positionering är något som även kan rädda många liv.

- För ett par år sedan tog EU tag i den här frågan, och enligt beräkningarna skulle vi i Sverige kunna spara mellan 100 och 120 människoliv med den här tekniken, säger Nils-Erik Norin.

Tekniken ska provas i höst och är tänkt att tas i drift någon gång nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista