Utlandsresor kan löna sig för kommunerna

I tre av länets kommuner finns det nu partier som vill att det ska bli möjligt för äldre att få rehabilitering och vård utomlands.

Tanken är att det kan bli billigare för kommunerna om vissa patienter rehabiliteras i varmare länder en tid.

- Kan vi bevisa att det blir billigare och blir effektivare rehabilitering så ser jag absolut inte något fel i det. Det fungerar ju så i Sverige att rehabiliteringen inte fungerar sådär riktigt bra, menar Lars Alderfors, folkpartiets gruppledare i Sala.

I Kungsör, Västerås och Sala kommun finns det partier som vill pröva om det är lönsamt att låta patienter åka till sydeuropa på rehabilitering.

I Västerås och Sala har det ännu inte tagits något beslut i frågan, men i Kungsör blev det avslag direkt.

Dock säger socialnämndens ordförande Per Strengbom att om någon annan kommun utreder det hela och det visar sig fungera, kan Kungsör tänka sig att hänga på.

Lars Alderfors i Sala tror däremot på idén och menar att det här inte är ett billigt försök att fiska röster.

- Det vill jag med det bestämdaste avfärda att det är populistiskt på något vis. Det här är ju ett sätt att få den här typen av människor att få en bra rehabilitering och många människor kanske kan komma tillbaka till sitt arbete mycket snabbare. Då ser jag inte att det kan vara populistiskt på något vis, säger Alderfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".