Böter eller åtal hotar slarviga fastighetsägare

Om du är fastighetsägare och har en oljecistern kan du drabbas av dryga böter, eller i värsta fall åtalsanmälan. I alla fall om du har struntat i att kontrollera den.

Enligt föreskrifterna skulle alla cisterner vara kontrollerade senast den första juli, men i t ex Heby är bara en femtedel av cisternerna kontrollerade hittills.

- Vi har inte fått in så många kontrollrapporter som vi skulle vilja. Vi saknar fortfarande väldigt många. Vi beräknar att det finns ungefär 1 000 cisterner av olika slag i kommunen, och vi har väl fått in knappt två hundra nu tror jag, säger David Lundqvist, miljöinpektör i Heby kommun.

- Det kan troligtvis beror på att folk inte vet att de här föreskrifterna existerar eller kanske på att informationen inte gått ut ordentligt. Risken finns ju också att folk helt enkelt struntar i att lämna in kontrollrapporten fast de vet, säger Lundqvist till P4 Västmanland.

Redan förra året kom föreskrifterna om att oljecisterner utomhus ovan mark, exempelvis så kallade gårdscisterner och farmartaknar, ska vara kontrollerade den första juli.

Men det verkar som om många är sent ute.

På Ragn-Sells, ett av de auktoriserade företag som gör kontroller, är man fullbokad lång tid framöver.

Kontrollerna är viktiga eftersom en läckande cistern kan medföra stora konsekvenser för naturen om oljan hamnar i marken och i grundvattnet.

Det är kommunernas miljökontor som måste se till att kontrollerna utförts, och om har man har struntat i det kan det innebära dryga böter.

Men än så länge kan man klara sig trots att tiden har gått ut, om man kan bevisa att man bokat en tid för kontroll, enligt David Lundqvist.

- Om man får in rapport att man beställt besiktning så godkänner vi det så länge. Om vi sedan kommer på tillsynsbesök och vi finner att någon cistern inte har blivit besiktigad, då kan det bli i värsta fall åtalsanmälan eller förlägganden av olika slag.

- Det är ju brott mot miljöbalken i så fall, säger miljlöinspektören David Lundqvist till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista