Slut för sommarparadis på Nyckelön?

På Nyckelön vid Kvicksund vill Mälarenergi bygga vatten- och avloppsnät. Stugägarna är rädda att det betyder slutet för deras sommarparadis, och protesterar genom brev och namnlistor.

Nyckelön vid Kvicksund har varit stugområde sedan 1920-talet, men nu vill Mälarenergi dra in vatten och avlopp i området. Stugägarna är rädda att det betyder slutet för deras sommarparadis.

Därför har nu en grupp grannar skickat brev och namnlistor till Mälarenergi med krav på att de ska avbryta sina planer.

- Vi tror väl inte att vi stoppar utvecklingen, om det nu kan kallas utveckling, men kanske tar de hänsyn till den gamla sommarstugemiljön, säger Stig Sandmark, vice ordförande i Nyckelöns vattenförening som skickat brevet. 

- Gör man ändå villaområde kan man ha en plan för det och inte blanda små röda stugor med mexitegelvillor som det lätt blir, säger Stig Sandmark till P4 Västmanland.

Mälarenergi planerar att ta över den största privata vattenföreningen, Flintavik, som förser cirka 200 hushåll med vatten och avlopp. Därefter vill man bygga ut deras nät så att hela området med nära 700 hushåll kan anslutas.

Stig Sandmark och hans grannar är rädda för är att deras stugområde ska förvandlas till en villastad, och tror att många inte kommer att ha råd att ha sina stugor kvar.

Bland annat måste en årlig fast avgift betalas, även för de månader då stugan inte används. Dessutom kostar det mellan 150 000 och 200 000 kronor att ansluta sig.

Stugorna måste också byggas om för att anpassas till vatten och avlopp, enligt Sandmark, och det räcker inte med det, menar han:

- Blir det villor, måste vägarna breddas, det blir mer trafik och gatubelysning, så kallad infrastruktur.

- Det kväver den här gamla sommarmiljön. Kvicksund är en sommaridyll sedan 20-talet, nu blir det en satellitstad till Eskilstuna och Västerås. En mycket fin sådan, men det är skrämmande att man inte tar någon hänsyn till den gamla miljön, säger Stig Sandmark.

Det blir allt vanligare att områden med fritidshus görs om till året-runt-boende. På länsstyrelsen berättar man att det här är en trend som är störst kring i Västerås, men också syns på andra platser i länet.

Ola Sall på Mälarenergi säger att Mälarenergi har tagit emot föreningens brev, och att man nu förhandlar med Flintaviks vattenförening om att ta över den, men inget är klart än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista