Okunniga företag i Hallstahammar får anmärkningar

När miljöförvaltningen i Hallstahammar granskade småföretag i kommunen fick alla de 35 granskade företagen anmärkningar. Okunskap är den främsta anledningen, enligt miljöinspektören.

Miljöinspektören Maria Lennartsson har besökt 35 mindre företag i Hallstahammar. Hos samtliga har det funnits saker att anmärka på.

Maria Lennartsson är främst missnöjd med att företagen inte vet hur de ska förvara kemikalier och farligt avfall:

- Vi hade trott att de hade bättre koll på vad som gäller. Många förvarade kemikalier i utrymmen med golvavlopp och utomhus utan nederbördsskydd eller invallning.

- Om ett spilloljefat rostar sönder utomhus och läcker ner i marken och tar sig vidare till ett grundvatten, så kan det förorena vattnet, säger Maria Lennartsson till P4 Västmanland.

Ett av de granskade företagen är Björks Buss AB. Deras lagerchef Walter Swärd håller med om att de mindre företagen inte vet hur de ska hantera kemikalier och farligt avfall.

- Det grundar sig på okunskap om nya regler som kommer hela tiden. De stora bitarna har vi levt upp till, men det är lite mindre bitar som vi liksom inte haft kläm på hur vi ska hantera.

- Vi har ju inte de personella resurser som de stora företagen har, som kanske har folk som sitter och bara jobbar med miljöfrågor, säger Walter Swärd till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".