Länsborna intresserade av solvärme

Intresset för solvärme ha ökat bland Västmanlänningarna. Länsstyrelsen delar sedan några år tillbaka ut statliga bidrag till installation av solvärme och antalet ansökningar har fördubblats på ett år.

Under första halvåret i år har länsstyrelsen beviljat 24 ansökningar vilket är nästan lika många som under hela förra året.

-Intresset har ökat från år till år och speciellt i år och under våren har det kommit in en hel del ansökningar. Vi tror att det är resultatet av den reklamkampanj som Boverket har kört på TV, det säger Bo Bertilsson, avdelningsdirektör på Länsstyrelsen till P4 Västmanland.

Det är sedan 2000 möjligt för fastighetsägare både när det gäller småhus och hyreshus att få statligt bidrag till att installera solvärme och man kan få maximalt 7500 kronor i bidrag. Bidraget till solfångare kom till som ett sätt för staten att uppmuntra övergång från elberonde till förnyelsebar och gratis solenergi och riksdagen anslåg då för fyra år sedan totalt 50 miljoner till ändamålet och det finns fortfarande 6.5 miljoner kvar.

Och med tanke på att energipriserna ökar och hushållen blir allt mer medvetna så kommer även intresset för solenregi att öka, tror Bo Bertilsson. En annan orsak till varför allt fler lär satsa på solenergi är att tekniken har förbättrats och anläggningarna numera är mer driftsäkra.

-Det har blivit en stabilitet på dem som tillverkar solfångare och det borde väl borga för att det här är någonting som är för framtiden, säger Bo Bertilsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista