Västmanland bra på föräldrastöd enligt Vårdförbundet

Barn och ungdomar i landet mår allt sämre. Det visar en ny rapport från Vårdförbundet. Men det finns goda exempel på förebyggande arbete och ett av dessa exempel finns i Västmanland. Det är projektet COPE, kurser i föräldrastöd, som finns i nästan alla länets kommuner.

I vårdförbundets rapport står det att vuxna sviker när barn och ungdomar behöver stöd. Den psykiska hälsan blir sämre, självmorden ökar och skolhälsovården räcker inte till. Men COPE som drivs av landstinget i Västmanland, lyfts i rapporten fram som bra förebyggande arbete. Tanken med projektet är att föräldrarna ska utvecklas i föräldrarollen och få bättre självförtroende. Man träffas i grupper om ca 25 personer under 10 veckor. Med en professionell COPE-gruppledare, diskuterar man hur man kan handla i olika situationer för att tillsammans hitta de bästa lösningarna.

- Så här långt har vi mycket goda erfarenheter och många föräldrar säger att de har fått hjälp på det här sättet, säger Solveig Landqvist som är verksamhetsutvecklare på Barn och ungdomspsykiatrin i Västerås.

Solveig Landquist är glad över Vårdförbundets beröm och säger att man i Västmanland har valt att satsa på föräldrastöd i förebyggande syfte eftersom man tror att det kan göra stor skillnad. COPE finns inte i alla kommuner än, men det är på väg berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".