Säkerhetspådrag vid rånrättegång

Säkerheten var hög när det var rättegång i Köping idag mot de tre Fagerstabor som står åtalade för rånet mot Sparbanken i Kolsva i december. Alla besökare kontrollerades med metalldetektor.
Besökarna till rättegången fick tömma fickor och väskor på metallföremål när de kontrollerades av två poliser utanför rättegångssalen. Samtidigt bevakades tingsrätten av polis utanför byggnaden, både vid huvudingången och på baksidan. Anledningen till den förhöjda säkerheten är att de tre personer som åtalats, tre män i åldrarna 20 - 28 år, enligt polisen är medlemmar i Nationalsocialistisk front. Men allt gick lugnt till under den första rättegångsdagen. Åklagaren lade fram sin bevisning och berättade om händelseförloppet - att de tre åtalade greps i en bil strax söder om Skinnskatteberg med pengar, vapen och rånarluvor i bilen. Det visades också filmbilder från rånet; två personer i rånarluvor beväpnade med hagelgevär och yxa som tvingar till sig pengar av en kassörska. I bakgrunden syns kunder som tvingats lägga sig ner på golvet. Alltihop tar två minuter. Senare vittnade bankpersonal om ständig rädsla och mardrömmar efter rånet. En av de anställda berättade om hur ett snöras nyligen utanför banklokalen gjorde henne helt skräckslagen - ett kort ögonblick var hon säker på att det var ett nytt rån. De tre åtalade förnekar att det var de som utförde rånet. Rättegången beräknas pågå till måndag nästa vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista