Landstinget får allvarlig kritik för vård i livets slutskede

För att få tillgång till vård i livets slutskede bör man bo på ”rätt” plats i länet - nu får Landstinget Västmanland allvarlig kritik av revisorerna.

Landstinget Västmanland får allvarlig kritik från landstingsrevisorerna för att den palliativa vården - det vill säga vården i livets slutskede - ser olika ut inom länet.

Revisorerna pekar på en rad brister, både vad gäller möjligheten att få vård i hemmet och möjligheten att vårdas på ett så kallat hospice, som är en speciell avdelning för vård i livets slutskede.

Enligt revisorernas rapport finns det stora brister i samarbetet, och den kunskap som finns tas inte tillvara på ett bra sätt. Vården är ojämn och det beror på var man bor om man kan få tillgång till den här vården, hävdas i rapporten.

Ewa Thelenius, utredningschef vid familjeläkarverksamheten, säger till P4 Västmanland att man är medveten om bristerna och att de nu ska åtgärdas.

I de norra länsdelarna, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, saknas organisation för den här typen av vård, hävdar revisorerna.

Men det finns palliativ vård att få även där, enligt vårdutvecklare Solveig Palm vid Bergslagssjukhuset i Fagersta

När det gäller Köping, Arboga och Kungsör så medger Jan Saav, klinikchef vid Köpings lasarett, att det inte finns någon organiserad vård för livets slutskede, men att det är under uppbyggnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista