Krisberedskapen inför översvämningar god

Regnproblemen i Småland bara fortsätter, med översvämningar och evakueringar som följd, och läget kan ganska snabbt bli kritiskt även i vårt län.

Men hur beredda är de Västmanländska myndigheterna på att hantera en sådan situation?

Enligt Hans Spets, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västerås, har kommuner och myndigheter genom åren byggt upp ett bra nätverk, så beredskapen är stor. Det behövs också, för det finns svaga punkter i länet, där ett ihållande regn mycket snart skulle ställa till problem.

- Sala har problem med mycket dammar, som de måste se till att de håller, eftersom staden ligger under vattennivån, säger Hans Spets.

Hans Spets säger att kommunen jobbat på att förbereda avtappning, att gräva av vissa dammar åt ett annat håll än staden.

Myndigheterna har kartlagt alla sjöar och vattendrag i länet och räknat ut hur höga vattenflöden de klarar av innan situationen blir kritisk.

I centrala Västerås skulle till exempel centralstationen och reningsverket drabbas hårt vid översvämningar.

Om reningsverket slås ut kommer allt avloppsvatten gå rätt ut i Mälaren som är vattentäkt åt tusentals människor.

För att förhindra att det händer så är det viktigt att alla myndigheter vet exakt vad de ska göra och när och det är därför ett bra nätverk är så viktigt.

Göran Algroth är ansvarig för de 24 vattenkraftstationer i länet som Mälarenergi har inom koncernen. Enligt honom behövs det bara 50 millimeter regn till för att vi ska få förhöjda vattennivåer i länet, för marken är redan mätt på regn.

Det betyder inte att situationen blir lika allvarlig som i Småland, men allt vatten rinner då ut i våra vattendrag istället.

- Vi når en nivå då allt vatten rinner rakt ut i vattendragen och då går det väldigt snabbt, säger Göran Algroth.

Göran Algroth säger ändå att Västmanlänningarna inte behöver oroa sig i dagsläget och att krisberedskapen är god.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".