Västmanland på silverplats i återvinningstoppen

Västmanlänningarna är näst bäst i landet - kanske i världen - på att återvinna elektronik.

Sverige är, tillsammans med Norge, bäst i världen på elektronikåtervinning.

Västmanland blev förra året näst bäst i landet på elektronikåtervinning med hela elva kilo insamlade produkter per invånare. Gotland blev etta med tolv kilo per invånare.

Det visar en sammanställning gjord av företaget El-Kretsen, som ansvarar för elektronikåtervinningen i Sverige.

Vd:n Jörgen Schultz har flera teorier om varför västmanlänningarna är så bra på det här:

- VAFAB var väldigt tidiga på att bygga upp sina återvinningssystem tillsammans med kommunerna i Västmanland. Sedan tror jag att massmedia har uppmärksammat källsortering och miljövård och det har gjort allmänheten intresserad av återvinning, säger Jörgen Schultz till P4 Västmanland.

År 2001 blev det lag på att förbrukade elektroniska produkter ska samlas in och tas om hand på ett miljöriktigt sätt. Det kallas producentansvar, och innebär att tillverkare och importörer måste erbjuda sina kunder att ta tillbaka den gamla produkten gratis, när de säljer en ny.

Dessutom lämnas fler och fler gamla kaffebryggare, brödrostar och TV-apparater in på återvinningstationer av privatpersoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista