Branden är släckt

Branden i de två 1800-talshusen på Köpmangatan i centrala Västerås igår är nu släckt. Det var vid 11-tiden igår förmiddag det började brinna i de övre våningarna i fastigheterna, och ett par lägenheter och flera butiker fick evakueras. Ingen människa kom till skada - men det har blivit stora materiella skador. Räddningstjänsten kunde lämna brandområdet vid halv tolv-tiden i natt, men innan dess hade branden blossat upp på nytt.
Klockan kvart över tio igår kväll kom ett larm om att branden blossat upp i en vägg, men elden kunde släckas relativt snabbt. Ett vaktbolag har patrullerat under natten, och det har inte kommit in några nya larm. Det betyder att elden inte blossat upp igen, enligt brandingenjör Ulrika Rosén, som har varit jourhavande räddningschef i natt. - Släckningsarbetet har varit besvärligt, beroende på byggnadernas konstruktion med sågspån i träbjälklag och mycket brännbart material i väggarna, säger Ulrika Rosén till P 4 Västmanland. - Det betyder att branden kan ligga kvar i sågspånen och pyra utan att det syns på utsidan - därför var vi tvungna att i princip dränka husen med vatten, säger Ulrika Rosén. Släckningsarbetet har medfört att det kommit in stora mängder vatten i husen. Nu väntar arbetet med att försöka rädda så mycket man kan av husens restvärde. Det gör man bland annat genom att dammsuga ut så mycket av vattnet som möjligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista